[...] powierzchnię naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz zastawki serca. Witamina C nie jest jedynie ważnym antyoksydantem, ale dosłownie, może ratować życie. Referencje, badania, literatura: S Goya Wannamethee i in. Associations of vitamin C status, fruit and vegetable intakes, and markers of inflammation and hemostasis [...]
[...] jest to zwykły zabieg marketingowy? Zagadnieniem zajęli się naukowcy z Increnovo, firmy zajmującej się produkcją zaawansowanych odżywek i Uniwersytetu Tampa na Florydzie. W badaniach zastosowano bakterię Bacillus coagulans GBI-30, 6086. Co daje dodatek probiotyków do odżywki białkowej? Badanie przeprowadzono na 29 ochotnikach płci męskiej, [...]
Na to, jak długo żyjemy, wpływa wiele czynników. Jest to głównie kombinacja naszych genów i środowiska. W badaniach z udziałem bliźniąt jednojajowych naukowcy oszacowali, że geny wpływają na ten aspekt w około 30 procentach, co oznacza, że największą grupą czynników kontrolujących długość życia człowieka jest jego środowisko. Spośród nich jednym z [...]
[...] żywienia i produktów spożywczych, a także różnych związków w nich zawartych oraz ich wpływu na prewencję nowotworów. Do najciekawszych obserwacji tego typu zalicza się badania dotyczące relacji pomiędzy poziomem spożycia soi i charakterystycznych dla niej izoflawonów a częstotliwością występowania nowotworów piersi. Czynniki wywołujące raka [...]
Doping krwi zazwyczaj kojarzy się nam z wykonywaniem transfuzji, która ma na celu dostarczenie wzbogaconej tkanki do organizmu, zasobnej w tlen, jak i składniki odżywcze, mające za zadanie przyspieszyć procesy regeneracyjne, a także wspomóc wysiłek fizyczny. Podobne działanie wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy [...]
[...] zazwyczaj kojarzy się nam z praktykami naszych dziadków, gdzie medycyna ludowa nakazywała zajadać się nim, gdy łapał nas stan obniżonej odporności. Jak wykazują badania, pewne związki siarki zawarte w roślinie pełni nie tylko funkcje prozdrowotne, ale i wykazuje pewne cechy anaboliczne. Badanie Naukowcy z Japonii przeprowadzili [...]
Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]
[...] się, że statystycznie było go jedynie 13 mg. Niby różnica wynosiła zaledwie 5 mg żelaza, ale procentowo to już niecałe 30% mniej, niż powinny zjadać... Wnioski z tego badania unaoczniają nam, że to właśnie panie przed menopauzą oraz w ciąży (ze względu na zwiększone zapotrzebowanie) oraz dzieci i młodzież, których dieta często pozostawia [...]
[...] ważna dla odpowiedniej mineralizacji kości. Witamina C wpływa na syntezę kolagenu i genezę osteoblastów, czyli komórek tworzących kości. Metaanaliza z 2018 roku oparta na 12 badaniach wykazała, że spożycie witaminy C było związane z wyższą gęstością mineralną kości w szyjce kości udowej i odcinku lędźwiowym kręgosłupa, oraz wiązało się z 33% [...]
[...] za organizm efektywniej buduje mięśnie, gdy zapewnia mu się więcej okienek anabolicznych, czyli częściej, w ciągu dnia, spożywa porcję białka. Choć może kiedyś pojawią się badania, które w sposób jednoznaczny odpowiedzą i na to pytanie. Będę pierwszy, który przyzna, że się myliłem. Bibliografia - link do badania: [...]
[...] (RAST). RAST składał się z sześciu 35-metrowych odcinków sprintu z maksymalną prędkością z 10-sekundową przerwą między nimi. Próbki krwi pobrano tuż przed rozpoczęciem badania (przed), tuż po jego zakończeniu (0 godz.) i 1 godz. po jego zakończeniu. Wyniki średnie, maksymalne i minimalne wartości mocy były znacząco większe w grupie [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez tłuszczów, dostarczano 180 kcal na kg masy ciała [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
[...] treningu i jak się okazuje, zwlekanie z podawaniem węglowodanów u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych nie musi być dobrym pomysłem. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania sugerują, że opóźnienie spożycia suplementu z węglowodanami po wysiłku powoduje zmniejszenie szybkości magazynowania glikogenu w mięśniach. Stało się tak, nawet mimo [...]
[...] Podobnie może być także z toksycznością dla nerek, a zawodnicy często nadużywają środków, które mogą zniszczyć nefrony (bezpośrednio i pośrednio). Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Joanna Zajkowska i in. Zakażenia kręgosłupa i tkanek przykręgosłupowych – trudności diagnostyczne [...]
[...] zbudować trochę mięśni (a co za tym idzie, zwiększyć spalanie energii). Aerobowe formy treningowe nie przyczyniają się zwykle do zwiększenia masy mięśniowej. Wnioski z badania Jak widać, nie można oceniać swojego ciała tylko przez pryzmat samej wagi. Starzenie się wiąże się z utratą masy mięśni szkieletowych, obniżeniem spalania energii [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
[...] ketogenicznej i nie zidentyfikowano przyczyn tego zjawiska. Doustne podawanie cytrynianu potasu działa zapobiegawczo, chroniąc przed powstawaniem kamieni nerkowych. W innych badaniach dotyczących 198 dzieci tylko u 2% z nich wykształciły się kamienie nerkowe, gdy razem z dietą ketogeniczną otrzymywały cytrynian potasu, w porównaniu do wskaźnika [...]
[...] g glukozy i 10 g fruktozy) lub specjalnie przystosowanych dla sportowców żeli, maltodekstryn w roztworze (carbo, vitargo, vextrago itd.) na każdą godzinę pracy. W niektórych badaniach naukowych sugerowano, że aminokwasy mają wpływ na układ nerwowy i mogą modulować odczuwanie zmęczenia przez sportowców. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby łączyć [...]